Józsefvárosi Gazdálkodási
Központ Zrt.

Kertészet

A megújult és felújított terek és parkok, út menti zöldfelületek kialakítását követően a parkfenntartásra, a zöldfelületek kezelésére és a kertészeti feladatok ellátására (fűnyírás, növények telepítése, fák gondozása, locsolás stb.) kiemelt figyelmet fordít az Önkormányzat. Józsefváros közterületein az elmúlt évben közel 7000 darab cserje és bokor, valamint közel 13000 virágpalánta került beültetésre.

Az idei év végéig elkészül a kerület egész területét érintő, fákra és fás szárú növényekre vonatkozó fakataszter aktualizálása, amelynek keretében felmérésre kerül, hogy Józsefváros mely közterületein (utak, út menti zöldfelületek, fasorok stb.) lehet indokolt a fapótlás, illetve a meglévő fák tekintetében milyen kertészeti munkálatok szükségesek. A felmérés adatainak ismeretében tervezhető maximális hatékonysággal annak a fasori rekonstrukciós keretnek a felhasználása, amely a kerületünkben található fák és fás szárú növények rövid és középtávra vonatkozó gondozásának, ápolásának költségeit hivatott biztosítani.

Mindezeken túlmenően a fapótlások megvalósítását segíti elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának kiemelt állami beruházás keretében történő fejlesztése, ahol a már megkezdett beruházás növény- és tereprendezési munkálatai miatt jogszabályban meghatározott fapótlási (faültetési) kötelezettség keletkezik, így megnyílik a lehetőség Józsefváros összes közterületére kiterjedő több százas nagyságrendű új fa ültetésére, telepítésére, amelyek megvalósítása már a 2016. évben megkezdődhet.