Józsefvárosi Gazdálkodási
Központ Zrt.
Józsefváros újjáépül Józsefváros címer Akadálymentes oldal

Új táblák a kerületben, „Vadvirágos Józsefváros”

vadvirágos tábla

Kerületünk néhány pontjára „Vadvirágos Józsefváros” táblákat helyeztünk ki.

Ezzel azokra a területekre hívjuk fel a figyelmet, ahol vadvirágmagokat vetettünk el, ezért nem bolygatnánk sűrű kaszálással, beavatkozással.

Nem hanyagoljuk el ezeket a zöldterületeket. Éppen ellenkezőleg. Csupán hagyjuk ezeken a foltokon regenerálódni a természetet. 

Amíg a tarka virágok megjelennek, és az élővilág is otthonosan belakja, el fog telni egy kis idő. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a lakosság, a Józsefvárosban közlekedők is hagyják pihenni a kijelölt zöldterületeket.

Mit nyerünk mindezzel? 

A klímaváltozás és a biológiai sokféleség mára kulcsfogalmak. A városi zöldterületek árnyékoló, hűsítő hatására, vízmegkötő képességére hatalmas szükségünk van. Ahogy nagy szükségünk van a beporzó rovarokra, a méhekre, lepkékre, a természet gazdagságára is. A beporzóknak városi körülmények között is élőhelyre van szükségük.

Ebben próbálunk itt, Józsefvárosban partnerek lenni. Tartsanak velünk!

Mi a cél? 

Józsefvárosban is szeretnénk növelni, megóvni a növény- és állatvilág természetes élőhelyeit megőrizni, sőt növelni a városi biológiai sokféleséget. Mi így szeretnénk segíteni megfékezni a növényeket beporzó rovarok és a méhek számának drasztikus csökkenését! Ezek a területek nem méhészeti célú méhlegelők, hanem jó esetben számtalan hasznos rovarfaj, beporzó táplálkozó-, élő- és búvóhelyei. A növényfajok száma az idők során folyamatosan fog nőni ezeken a területeken, és egyre több és többféle beporzó rovar fog megjelenni.

Miért tartjuk ezt fontosnak?

Talán kevesen gondolnák, hogy ahol hagyjuk magasabbra nőni a füvet, a növényeket, ott több vizet kötnek meg a növények, ami nagyon jó hatással van a talaj vízháztartására. Ezek a zöldterületek tulajdonképpen természetes „légkondicionálóként” is működnek: segítenek az egyre növekvő számú forró napon, hőhullámok idején természetes módon hűteni ezeket a területeket, elkerülni a hőszigethatást! A létrejött vadvirágos részek élőhelyet és táplálékot biztosítanak a rovaroknak, a rovarok pedig az énekesmadaraink számára fontos táplálékok.

 

Mikor lesz látható a sok szép vadvirág? 

Ez a fajta zöldfelület-gazdálkodás, amelynek során nem kaszálják sűrűn a területeket, lassan hoz látványos eredményt. A színpompás virágokkal borított városi rét szép lassan, folyamatosan növekszik…tavaszra, nyárra mutatja majd igazán sokszínűségét. Fontos megjegyezni, hogy a virágok a növény szaporítószervei, a rovaroknak a növények zöld részei jelentik a táplálékot és az élőhelyet. A növények zöld részei árnyékolják le a talajt, ezzel a talaj kiszáradását és a felmelegedést csökkentve. A zöld részeik végzik a fotoszintézist, vagyis a szén-dioxid megkötésével és az oxigén termelésével járó folyamatot. A levelek párologtatnak, ezzel javítva a terület mikroklímáját. Vagyis összességében elmondható, hogy bár a színes virágokat csodáljuk, a növények a csábító virágok nélkül is ellátják a számunkra legfontosabb funkciókat, amit elvárhatunk a városi zöldfelületektől.

Hol találhatók a vadvirággal újonnan bevetett területek? 

A Józsefvárosi Önkormányzat táblával jelzi – területenként akár többel is –, melyek azok a kijelölt részek, ahol a jövőben virágos gyepfelületet tart fenn, és amelyeknek a megóvására kéri a lakosságot is. A nyolcadik kerületben 2023 nyarán az alábbi területekre kerülnek ki „Vadvirágos Józsefváros” táblák: Vajda Péter utca, Magyarok Nagyasszonya tér, Koltói Anna tér, Golgota tér, Benyovszky Móric tér, Mátyás tér, Szenes Iván tér, Illés utca.

Eddig nagyjából 6000 négyzetméternyi területen vetettünk vadvirágos vetőmagkeveréket, ezt ősszel kiegészítjük újabb 2000 négyzetméternyi terület bevetésével. (Erről időben fogjuk tájékoztatni a lakosságot.)

Őszig tehát összesen nagyjából 8000 négyzetméternyi zöldterület vadvirágosítását tervezzük.

Hogyan vigyázhatunk ezekre a kijelölt területekre? 

Figyeljük a kihelyezett táblákat, ha elkezd nőni a gyep, hagyjuk érintetlenül, ne tapossuk le, ne menjünk rá és a kutyákat se engedjük itt ásni, kaparni, vizeletet üríteni!

Mit kell tudni az elvetett magkeverékekről, vadvirágokról? 

Tarka virágokat hoznak, megidézve a vadvirágos mezőket, évelők, növelik a biológiai sokféleséget, számos beporzó rovarnak és lepkének biztosítanak nektárt. A virágzás nyár elejétől, őszig tart. Ezek a növények nem allergének. a növények magassága 25–60 cm. A vetőmagkeverék fajösszetétele: nyúlszapuka, búzavirágmix, csemege baraboly, keleti szarkaláb, ebkamilla, orvosi somkóró, pipacs, útszéli zsálya, közönséges vasfű, mezei tarsóka, kígyószisz, mogyorós lednek.

Köszönjük, ha Önök is vigyáznak a kijelölt területekre, és erre mások figyelmét is felhívják. Ezzel is segítjük, hogy Józsefváros fenntarthatóbb és élhetőbb legyen.

 

Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. 

Városüzemeltetési Igazgatóság